Pages Navigation Menu

Mănăstirea Sfânta Treime – Buşteni

Mănăstirea Sfânta Treime – Buşteni

Date despre mănăstire

Hram: Sfânta Treime
Adresa: Bulevardul Libertăţii, 250, Buşteni
Stareţă: Monahia Megalusa Savu
Tel: 0244 320.430; 0724 131.864
Cod IBAN: R016 RZBR 0000 0600 1145 7357
Banca: Raiffeisen Bank SA.

Mănăstirea şi Centrul Social Pastoral Sfânta Treime, din localitatea Buşteni funcţionează într-o casă achiziţionată în anul 1935, prin contribuţia preoţilor din Protoieria Câmpina, şi ulterior donată patriarhului Miron Cristea, în calitate de Arhiepiscop al Bucureştilor. Pentru a fi ferită de naţionalizare, patriarhul Justinian o transformă în Casă de Odihnă pentru clericii Arhiepiscopiei şi familiile acestora, iar în anul 1957 demarează ample lucrări de restaurare şi extindere, finalizate în iunie 1958.
Casa de Odihnă de la Buşteni îşi păstrează acest statut până în anul 2009 când, prin purtarea de grijă şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, aici a luat fiinţă Centrul Social Pastoral şi Mănăstirea cu hramul Sfânta Treime. Mănăstirea are trei vieţuitoare cu viaţă de obşte iar serviciile religioase se oficiază într-o capelă amenajată în incintă.
În prezent se lucrează la elaborarea documentaţiei tehnice şi de arhitectură, privind construirea aşezământului şi mănăstirii, în acest sens fiind efectuate măsurătorile cadastrale, intabularea, înscrierea în cartea funciară.
Cu sprijinul Primăriei Oraşului Buşteni, respectiv al domnului primar Emanoil Savin şi al domnului viceprimar Nae Savel, s-a amenajat un paraclis care v-a ajuta la buna desfăşurare a serviciilor religioase şi care v-a funcţiona până la construirea bisericii şi a aşezământului social. Astfel, paraclisul a fost sfinţit pe data de 12 iunie 2011, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Galerie foto: