Date despre parohie
Hramul : Buna Vestire și Sfânta Treime
Adresa : Com. Telega, sat Telega nr.1067
Preot paroh : Pașcu Bogdan – Dorin
Telefon : 0769509128
E-mail : parohia.te1ega2@gmail.com
Cod IBAN : RO11RNCB0069149017630001
Banca: Banca Comercială Română
ISTORIC
Începuturile organizării Parohiei Telega II nu pot fi datate cu precizie, acestea pierzându-se în negura vremurilor. Nu se poate stabili cu exactitate nici perioada în care a fost ridicată prima biserică parohială. Pisania aşezată la intrarea „bisericii celei vechi”, cum este denumită biserica din cimitirul parohial, aminteşte doar că „această sfântă biserică cu hramul Buna Vestire (a fost) fundată pentru prima dată de moşnenii telegeni, nu se cunoaşte data precisă”.
În schimb, pisania ne oferă următoarele informaţii: „în anul 1858, s-a rezidit din nou prin stăruinţa Preotului Gheorghe Dragomir şi enoriaşii ei. În anul 1901 şi în ultimul timp prin stăruinţa Pr. paroh Ştefan Popescu, pictată din nou cu ajutorul onorabilului consiliu din anul 1901 şi ajutorul enoriaşilor ei şi economiile făcute de numitul preot de mai sus. 1901 noiembrie 12 Ion D. Aldea – pictor – Ploieşti”.
De atunci, din anul 1858 şi până în anul 1995, această biserică cu hramul Bunei Vestiri a avut statutul de biserică parohială, aici desfăşurându-se viaţa liturgică de zi cu zi a enoriaşilor acestei parohii.
Biserica Buna Vestire, zidită din cărămidă pe soclu de piatră, cu o singură turlă construită din lemn şi acoperită cu tablă, are formă de corabie, cu sânuri foarte reduse, dimensiunile ei fiind următoarele: Lungime 20 m, lăţime 9 m, înălţime 14 m. În interior, naosul este despărţit de pronaos prin zid, ambele părţi fiind pardosite cu pavaj din piatră fasonată, iar mijlocul cu plăci de mozaic colorat. Catapeteasma este construită din zid şi lemn, cu icoane fixe.
Din nefericire, cutremurul din 10 noiembrie 1940 a produs fisuri adânci în zidul bisericii, pictura deteriorându-se pe linia crăpăturilor. Atunci, biserica s-a consolidat cu tije de fier şi bârne din stejar. Ulterior, i s-au adus şi alte îmbunătăţiri: în anul 1962 s-a închis amvonul cu uşi şi ferestre; în anul 1963, când s-a realizat şi conexiunea la reţeaua electrică, s-a spălat pictura în întregime; în 1964 s-au renovat ferestrele; în 1969 s-a vopsit tabla de pe turlă şi s-a înlocuit în unele porţiuni cu tablă nouă galvanizată; iar în anul 1974 s-a vopsit în întregime tâmplăria şi s-au turnat dale de piatră în jurul bisericii.
În prezent, interiorul bisericii se află în stare avansată de degradare, slujirea în sfântul locaş devenind imposibilă. Obiectele de valoare patrimonială din biserică au strămutate şi depozitate într-un spaţiu special amenajat în cafasul bisericii celei noi.
Între anii 1923 şi 1929, părintele paroh Ştefan Popescu şi fiul său preotul Constantin Popescu s-au îngrijit de ridicarea unui nou sfânt locaş de închinare, o biserică monumentală cu trei turle, din beton armat şi cărămidă, acoperită cu tablă, la mică distanţă de biserica Buna Vestire. Toate cheltuielile legate de achiziţionarea materialelor şi manoperă au fost suportate în întregime de parohie, care, la acel moment, beneficia de importante venituri realizate din exploatarea petrolieră pe terenurile parohiei.
În perioada anilor 1930-1940 nu s-au mai efectuat niciun fel de lucrări, această biserică rămânând la stadiul de roşu. Cutremurul din 1940 a deschis şi în zidurile acestei bisericii fisuri, îndeosebi la turla mare, dar care nu au prezentat un pericol real pentru viitorul construcţiei.
Perioada de criză socio-politică, războiul şi sărăcia au determinat o nouă stagnare a lucrărilor, până în anul 1954, când, sub coordonarea preotului paroh Constantin Şte. Popescu, s-au reluat lucrările: s-a tencuit 70% din interior, inclusiv turla mare; în 1956 s-a executat tâmplăria din lemn de stejar la Cooperativa „Arta Lemnului” din Câmpina; în 1959 s-a realizat instalaţia electrică în proporţie de 80%.
Lucrările s-au continuat şi în timpul păstoririi părintelui Mihai I. Vişa, numit în postul de preot paroh în anul 1961. Astfel, între anii 1971-1975 a fost executată în atelierele Mânăstirii Plumbuita din Bucureşti catapeteasma bisericii, iar între 1975-1977, întreg mobilierul, din lemn de stejar sculptat. În toamna anului 1975 s-au finalizat lucrările de tencuire a bisericii. În anul următor, 1976, s-a pardosit întreaga biserică, inclusiv amvonul, cu mozaic veneţian. La intrarea în biserică s-a construit o terasă deschisă cu scări laterale, fiind pardosită, de asemenea, cu mozaic veneţian. În anul 1977 s-a definitivat instalaţia electrică. În urma cutremurului din 4 martie 1977, când s-au dislocat porţiuni din zidul turlei celei mari, s-au realizat lucrări de consolidare şi reamenajare, atât în interior, cât şi în exterior. Între anii 1980-1985 s-a turnat pavaj în curtea bisericii, s-a vopsit tabla şi tâmplăria şi s-au realizat finisaje în interior.
În anul 1990 s-a început lucrarea de pictare a bisericii, aceasta realizându-se în stilul tradiţional ortodox, în tehnica frescă, de către pictorul Ene C. Ioan din Bucov, jud. Prahova.
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în ziua de 12 iunie 1995, vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist, alături de P.C. Protoiereu Costică Dumitru şi P.C. Pr. Paroh Mihai Vişa, în prezenţa unui însemnat sobor de preoţi şi diaconi şi înconjurat de numeroşi enoriaşi, dar şi credincioşi din alte parohii, a săvârşit slujba de sfinţire a acestei biserici, care, începând cu acest binecuvântat prilej, a primit hramul „Sfânta Treime” şi a devenit noua biserică parohială.
În urma trecerii la cele veşnice, în ziua de 26 august 2007, a părintelui Mihai I. Vişa, după o lungă perioadă de păstorire a credincioşilor acestei parohii (46 de ani), Prea Fericitul Părinte Patriarh DANIEL, la propunerea Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor din data de 12 noiembrie 2007, a aprobat numirea în postul de preot paroh al Parohiei Telega II a părintelui diacon Gheorghe Mantu. Hirotonia întru preot s-a săvârşit de către Preasfinţitul Părinte Episcop Ciprian Câmpineanul, Vicar Patriarhal, în biserica parohială Sfânta Treime, în mijlocul enoriaşilor acestei parohii, la data de 25 noiembrie 2007, cu prilejul sărbătorii închinate cinstirii Sfintei Muceniţe Ecaterina.
Pe lângă slujirea misionar-pastorală şi liturgică, părintele paroh Gheorghe Mantu a avut în vedere şi continuarea activităţii gospodăreşti în cadrul parohiei, realizându-se, în scurt timp, cu sprijinul neprecupeţit al credincioşilor, următoarele obiective: achiziţionarea şi instalarea unei centrale termice pe combustibil solid pentru creşterea confortului termic din interiorul bisericii parohiale, amenajarea unui cămin de apă în partea dreaptă a intrării pricipale în cimitirul parohial Buna Vestire, construirea şi amenajarea gardului împrejmuitor situat pe limita de proprietate dinspre est şi nord la biserica parohială (2008), montarea de ferestre cu geam termopan la biserica parohială pe primul nivel şi instalarea unei rampe de gunoi la cimitirul parohial (2009), construirea şi amenajarea aleei principale (beton armat) şi a porţii secundare de acces în cimitirul parohial (2010), restaurarea din temelii a soclului şi gardului împrejmuitor în zona II a cimitirului parohial (2011) şi renovarea clopotniţei (2012).
În data de 04 septembrie 2012 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a numit în postul de paroh pe tânărul preot Pascu Bogdan-Dorin care, pe lângă activitatea administrativă, pastoral-misionară și liturgică, a continuat lucrările gospodărești dintre care enumerăm: construirea aleei principale ce traversează cimitirul de la est la vest cu trepte din beton armat (2014), renovarea interiorului clopotniței cu amenajarea camerei mortuare și racordarea la rețeaua de electricitate (2015), repararea și vopsirea acoperișului bisericii parohiale și înlocuirea jgheaburilor și a burlanelor (2016-2017), repararea instalației electrice și realizarea prizelor de împământare, renovarea zidului curții bisericii parohiale de la strada principală și înlocuirea gardului cu unul nou realizat din elemente metalice (2018), înzestrarea locașului de cult cu veșminte noi și mochetă nouă (2019), racordarea bisericii parohiale la sistemul de distribuție a gazelor naturale și instalarea unei noi centrale termice (2020), instalarea unui sistem de supraveghere video la cimitir și la biserica parohială (2022).
În prezent în parohie se desfășoară programe social-filantropice de sprijinire a credincioșilor aflați în lipsuri materiale cu alimente prin tradiționala colectă din postul Nașterii Domnului dar și cu alte ocazii în cursul anului și prin donații de rechizite școlare pentru elevi la fiecare început de an școlar, parohia având totodată un protocol de cooperare încheiat cu Școala Gimnazială nr.1 din Comuna Telega.