Date despre parohie
Hramul : Sf. Întaiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan
Adresa : Com. Telega, sat. Buștenari, str. Bisericii, nr. 100, jud. Prahova
Preot paroh : Pr. Chirobocea Alexandru Florin
Telefon : 0729445668
E-mail : alex.chirobocea@gmail.com
Cod IBAN RO98RNCB0069148990670001
Banca: Banca Comercială Română
ISTORIC
Această Sfântă Biserică, cu hramul ”Sfântul Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan”, s-a zidit din temelie de obştea satului Buştenari în anii 1900-1903, slujitor fiind vrednicul preot Dumitru Săvulescu, cel ce a păstorit până în anul 1934.
În urma groaznicului cutremur din 10 noiembrie 1940, biserica a suferit grave avarii, turla din mijloc căzând la pământ, zidurile s-au crăpat, iar obiectele din interior au fost deteriorate. În aceste condiţii, biserica a fost demolată, s-au înlăturat resturile şi s-a recuperat materialul de construcţie, s-a păstrat doar temelia, pe a cărei fundaţie domnul arhitect Mihai Rădulescu din Ploieşti a întocmit planurile actualei biserici a cărei reconstrucţie a început la data de 1 septembrie 1945.
Din lipsă de fonduri, din cauza foametei şi a războiului, lucrarea s-a întrerupt după numai două luni, fiind reluată abia în luna martie 1948. Cu eforturi supraomeneşti şi cu mici întreruperi, a continuat până la 6 noiembrie 1949, când în urma înaltei aprobări a vrednicului de pomenire patriarh Justinian, biserica a fost sfinţită şi redată cultului, deşi în interior nu era decât Sfântul Altar tencuit.
Biserica, în formă de cruce cu trei turle, are următoarele dimensiuni: faţada 12 m., lungime 27 m., perimetru 80 m., înălţime pereţi 6,50 m., iar turla mare, ce are 22 m. înălţime, este construită din cărămidă şi învelită cu tablă albă. Materialul a fost o parte rezultat de la vechea biserică, iar o parte s-a procurat de parohie prin cumpărare. Pentru acoperirea cheltuielilor necesare s-a recurs la obolul public şi donaţii de la diferite Instituţii Centrale şi Ministere.
S-a cheltuit în perioada 1943-1947 (luna august, ziua 15) suma de 4.936.000 lei, iar până la data de 25 ianuarie 1952 s-a cheltuit suma de 987.345 lei. În afara ajutoarelor băneşti, enoriaşii parohiei au mai contribuit la construirea acestei Sfinte Biserici şi cu muncă voluntară, efectuând în tot acest interval de timp un număr de 925 de zile de muncă cu braţele şi atelajele.
Perioada aceasta de reconstrucţie a bisericii a avut loc în timpul păstoririi Preotului Iconom Stavrofor Ioan Gheorghe care a slujit la această Sfântă Biserică din 1943 până în 1974. De altfel, acest efort de implicare în actul de reconstrucţie a bisericii, precum şi altele, au făcut ca acesta să fie distins cu ,,Crucea Patriarhilor Comemorativă” în anul 1961.
De menţionat este faptul că biserica astfel reconstruită n-a putut beneficia de pictură; de asemenea, n-a putut fi tencuită nici în interior, nici în exterior. Acest lucru se explică şi prin schimbarea regimului politic în România care a făcut ca şi în continuare biserica să nu poată beneficia de prea multe lucrări; de fapt pe toată durata regimului comunist nu au fost făcute reparaţii.
Vrednicului de pomenire preot Ioan Gheorghe i-a urmat în păstorire Preotul Bozieru Emil care a slujit 3-4 ani, până în anul 1977.
Din anul 1977 până la începutul anului 2001 biserica a fost păstorită de preotul Ioan Lupu, născut chiar în satul Buştenari.
Din vara anului 2001 şi până în prezent, la Biserica din Buştenari slujeşte preotul Marian Ticu.
În perioada actuală se încearcă, în măsura posibilităţilor, cu ajutorul donaţiilor unor oameni din parohie sau care s-au născut şi au locuit în satul Buştenari să se renoveze şi modernizeze această biserică.
Activitate social-filantropică
Parohia participă cu succes la acţiunile social-filantropice iniţiate de către Protoierie, ţinându-se o anumită evidenţă a persoanelor aflate în situaţie dificilă şi care au nevoie de ajutor. Au fost şi sunt ajutaţi sinistraţii, cei ale căror case au fost distruse în incendii, bătrânii şi bolnavii care necesită ajutor.
La biserica parohiei se desfășoară din anul 2020 o lucrare de pictură murală din nou, fiind finalizată aproximativ 30%, s-au efectuat lucrări și sunt în desfășurare lucrări la acoperișul bisericii, la casa parohială, parohia are încheiat un protocol cu școala din sat și desfășurăm înpreună activități precum excursii, ore de religie, slujbe în cadrul școli și elevii participă la slujbele bisericii cât pot de des.