Telefon : +40788270664

email : secretariat@protoieriacampina.ro

Filipeștii de Pădure – Dițești – Parohia Sfântul Nicolae

Date despre parohie

Hramul : Sfântul Ierarh Nicolae

Adresa :Comuna Filipeştii de Pădure, Sat Diţeşti, Jud. Prahova

Preot paroh : Pr. Cârstea Valentin

Telefon : 0723604252

Preot cosluijitor : Pr. Ghenea Ionuț

Telefon : 0746606919

Cod IBAN RO27 RNCB 0206 0580 6778 0001

Banca: B.C.R. Sucursala Câmpina

Parohia Diţeşti este integrată în comuna Filipeştii de Pădure, situată la 9 km. de şoseaua Ploieşti – Câmpina, la poalele dealurilor, în regiunea subcarpatică a Văii Prahovei. Majoritatea enoriaşilor sunt de origine rromă, ortodocşi, existând doar câteva familii de confesiune adventistă.
Prima biserică cunoscută în Diţeşti a fost construită între 1883-1885. Din păcate, construcţia a fost de slabă calitate, cu multe defecte şi încă din perioada Primului Război Mondial a necesitat consolidarea cu centuri de fier. În cele din urmă, urmare cutremurului din 1940, a fost demolată. În aceste condiţii, funcţia de locaş de cult al comunităţii a fost suplinită de o capelă mică ridicată în cimitirul parohiei.
În anul 1956 la iniţiativa preotului Teodor Moldoveanu, în colaborare cu preotul Aristide Cucu şi cântăreţul bisericesc Constantin I. Popescu, s-au început lucrările pentru ridicarea unei noi biserici. În 1957 s-a turnat fundaţia şi s-au procurat 84000 de cărămizi, 3 vagoane de var, 7 butoaie de smoală, scândură etc., toate în vederea construirii unui nou lăcaş de cult. Din nefericire, regimul comunist a sistat lucrările, iar materialele au fost dirijate către căminul cultural din Diţeşti. Din lipsă de alte fonduri, dar şi dezamăgiţi de prigoana comunistă, credincioşii au trebuit să se mulţumească cu oficierea slujbelor în capela din cimitir.
După Revoluţia din 1989, credincioşii şi-au manifestat din nou dorinţa de a avea o biserică mai mare. Iniţial, capela fiind neîncăpătoare, a fost mărită cu 30 m2 căpătând astfel o nouă înfăţişare şi sfinţită de către Preasfinţitul episcop-vicar Sebastian Ilfoveanul, la 2 iunie 2002. Cu acest prilej a primit şi hramul ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
La biserica cea mare, lucrările au demarat în iunie 2007, ajungându-se în prezent la acoperişul turlelor. Probabil şi ca un act de reparaţie faţă de neajunsurile provocate în trecut, autorităţile locale, în speţă conducerea actuală a Primăriei, se implică activ prin alocarea de fonduri, sprijinind real finalizarea construcţiei.


Alte parohii…

Azuga – Parohia Azuga 2

Azuga – Parohia Azuga 2

Date despre parohie Hramul : Adormirea Maicii Domnului Adresa : Str. Florilor fn, oraș Azuga, jud. Prahova Preot paroh...