Telefon : +40788270664

email : secretariat@protoieriacampina.ro

Comarnic – Parohia Poiana Comarnic – Sfântul Gheorghe

Date despre parohie

Hramul :Sfântul Mucenic Gheorghe

Adresa : Str. Poiana, nr. 187, loc. Comarnic, jud. Prahova

Preot paroh : Pr. Vâduva Eduard – Marian

Telefon : 0726513759

E-mail : parohiapoianacomarnic@gmail.com

Preot cosluijitor : Pr. Mosgoreanu Cătălin Florin

Telefon : 0727886340

E-mail : parohiapoianacomarnic@gmail.com

Cod IBAN RO09 RNCB 0208 0099 7004 0001

Banca: B.C.R. Sucursala Câmpina

ISTORIC

Sub îndrumarea preotului Dr. Dimitrie Bădiceanu, în luna aprilie 1937 s-a înfiinţat un comitet pentru construcţia unei biserici cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, în satul Poiana, pentru credincioşii din satele Poiana şi Podul – Lung, comuna Comarnic, pe un teren donat de prinţul Gheorghe Bibescu.

Iniţial s-a intenţionat construcţia unei biserici din zid acoperită cu tablă, dar s-a renunţat la acest proiect şi s-a acceptat construirea unei biserici din lemn acoperită cu şindrilă, după un proiect semnat de arhitectul Ion Boceanu din Câmpina.

Parohia s-a înfiinţat la 1 iunie 1943 prin dezlipire de parohia Comarnic, serviciile religioase oficiindu-se într-o capelă amenajată în şcoala din sat, paroh fiind preotul Gheorghe Turcu.

Punerea pietrei fundamentale a avut loc în luna septembrie 1944 şi într-un timp record biserica a fost terminată la roşu şi tencuită în interior. Astfel, la 30 decembrie 1945 biserica a fost sfinţită şi dată în folosinţă cultului, ctitori fiind toţi credincioşii parohiei. Biserica a fost construită pe temelie din piatră de munte zidită în apareiaj, având zidurile din cărămidă iar întregul acoperiş, împreună cu cele două turle, fiind executat din lemn. Stilul bisericii este cel de biserică de munte asemănător celui maramureşean, dar şi cu influenţe din stilul gotic şi roman.

După sfinţire, lucrările au continuat sub îndrumarea preotului Nicolae Covali, ajutat de preotul Georgescu Constantin, efectuându-se tencuielile exterioare în 1948 şi pictura murală în tempera grasă între anii 1950-1951 de către pictorii Dimitrie Hornung, Anatol Kudinov şi Arutiun Avachian. Tot acum s-a executat catapeteasma şi restul mobilierului.

La 1 octombrie 1968 a fost numit preotul Dumitru Costică care, ajutat de vrednicii credincioşi,  a construit clopotniţa cu cancelarie (1975-1976), a construit capela în cimitir cu hramul Învierea lui Lazăr, procurarea unui clopot în greutate de 750 kg.
La 1 iulie 2001 s-a înfiinţat postul II de preot în care a fost numit Pc. Pr. Florin-Cătălin Mosgoreanu. 

În anii 2004-2005 s-au executat lucrări de restaurare a picturilor murale de către pictorul Elena Vasilescu.

Cu binecuvântarea Fericitului întru pomenire patriarh Teoctist, s-a resfinţit sfântul lăcaş de către Preasfinţitul episcop-vicar Sebastian Ilfoveanul, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi la 8 octombrie 2006, preoţi slujitori fiind părintele protoiereu Dumitru Costică şi preot II părintele Florin-Cătălin Mosgoreanu.

Pictura capelei din cimitirul parohial, realizată de către pictorii Dinu Tr. Petrescu și Alida,  a fost sfințită în anul  2007. În anul 2013 au demarat lucrările la construirea Sălii Multifuncționale din curtea bisericii.

În anul 2014 oficiul de paroh a fost preluat de către Pc. Pr. Florin – Cătălin Mosgoreanu. În anul 2015 a avut loc ieșirea la pensie a Pc. Pr. Dumitru Costică, fiind îmbisericit la această parohie. Tot în acest an s-au încheiat lucrările la Sala Multifuncțională a bisericii.

În anul 2016 s-a realizat împrejmuirea curții bisericii, din fier forjat pe două laturi și împrejmuire de zid cu panouri de fier pe latura din spate.

În anul 2018 a fost instalat ca preot coslujitor cu atribuții de paroh (întrucât preotul paroh Florin – Cătălin Mosgoreanu se afla în concediu medical) Pc. Pr. Eduard – Marian Văduva.  În anul 2019 a fost achiziționat un teren pentru construirea unei case parohiale, iar în anul 2020 au fost demarate lucrările de construire. Tot în anul 2019 au fost renovate grupurile sanitare din curtea bisericii, dotate cu gresie și faianță, racordate la energie electrică, la apă curentă și canalizare, precum și la energie termică. În cadrul aceluiași an au fost construite grupuri sanitare și în curtea cimitirului parohial.

În martie 2020 Pc. Pr. Florin – Cătălin Mosgoreanu a încetat concediu medical, reluându-și activitatea la parohie în postul de coslujitor, iar Pc. Pr. Eduard – Marian Văduva a preluat oficiul de paroh.

În luna septembrie 2020 a fost înființată o Cantină Socială autorizată din punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică și al Direcției Sanitar – Veterinare, prin intermediul căreia familii nevoiașe primesc la anumite intervale o masă caldă. Totodată, în ultima duminică a fiecărei luni se organizează o agapă frățească, după Sfânta Liturghie, cu toți credincioșii participanți.

Tot în anul 2020 a fost construit un altar de vară în curtea bisericii.

Casa parohială a fost finalizată în luna iunie a anului 2023.

Parohia este bine organizată, cu credincioşi vrednici, care îşi împlinesc îndatoririle morale şi materiale străduindu-se să fie nu numai ascultători ai Cuvântului lui Dumnezeu ci şi împlinitori.

 

Programe desfășurate la parohia noastră

     Programul „Masa Bucuriei”, în urma căruia, la anumite intervale de timp, familiile nevoiașe din parohie primesc o masă caldă, în regim catering, prin Cantina Socială a parohiei.

     „Agapa frățească” reprezintă o masă caldă, primită de către toți participanții la Sfânta Liturghie, în una dintre duminicile din fiecare lună.

     Proiectul „Alege Școala pentru viață!”, desfășurat la parohia noastră din anul 2021 până în luna decembrie 2023, implementat de Fundația World Vision România și Patriarhia Română, prin care se oferă activități extracurriculare, consiliere psihologică, Școala de Duminică și ateliere de creație/pictură/dans unui număr de 40 de copii din orașul Comarnic, care au cel puțin unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate.

     Pelerinaje periodice organizate de parohia noastră la obiective religioase din țară și străinătate, prin Basilica Travel, agenția de pelerinaje a Patriarhiei Române.

     Proiectul „Eco- inițiative”, desfășurat și la parohia noastră,  derulat de Federația Filantropia a Patriarhiei Române și Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, în parteneriat cu Fundația „Caritas Ambrosiana” din Milano, Italia, cu scopul de a crea lideri locali care să conștientizeze societatea cu privire la nevoia de a proteja mediul înconjurător și de a economisi resursele naturale.

     În fiecare an, în Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, se organizează la parohia noastră, un Concert de colinde, cu diferite grupuri vocale, bisericeșți sau laice.

     „Rechizite pentru toți”, reprezintă un proiect prin intermediul căruia, la început de an școlar, toți copiii proveniți din familii cu o situație precară din punct de vedere material, primesc la început de an școlar un ghiozdan cu rechizite din partea parohiei.


Alte parohii…

Azuga – Parohia Azuga 2

Azuga – Parohia Azuga 2

Date despre parohie Hramul : Adormirea Maicii Domnului Adresa : Str. Florilor fn, oraș Azuga, jud. Prahova Preot paroh...