Date despre capelă
Hramul : Sfântul Ierarh Grigorie Dascalu şi Sfântul Ierarh Nicolae
Adresa :
Preot :
Telefon :
Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga se află la graniţa dintre oraşele Buşteni şi Azuga şi a fost construit între anii 1914-1925 de către regele Carol I. La început a funcţionat ca spital pentru tratarea şi recuperarea răniţilor, victime ale războiului, ulterior ca sanatoriu TBC osteoarticular, iar începând cu 1972 ca spital orăşenesc cu 300 de paturi pe structură: 100 paturi pentru ortopedie-traumatologie (60 paturi adulţi, 40 paturi copii), 160 paturi (adulţi şi copii) pentru secţia sanatorială de tuberculoză osteoarticulară şi 40 paturi (adulţi şi copii) pentru secţia de boli contagioase.
Începând cu anul 2004, în temeiul legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii prevăzută în HG 743/2003 şi OG 63/2002, precum şi a Legii nr. 48/2003, privind schimbarea sau atribuirea de denumiri, spitalul ia denumirea de “Spitalul Ortopedie – Traumatologie Azuga” având la bază structura specific – “monospecialitate”: “Ortopedie – Traumatologie şi de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie”.
În prezent, Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie din Azuga este o unitate sanitară cu personalitate juridică în subordinea Autorităţii de Sănătate Publică a judeţului Prahova, amplasat pe linia DN1, la limita superioară a Văii Prahova, într-o zonă propice tratamentelor şi recuperărilor medicale de specialitate.
Dată fiind destinaţia de monospecialitate a spitalului, precum şi a faptului că amplasamentul se găseşte într-o zonă de mare interes turistic, turismul montan şi de agrement practicându-se pe tot parcursul anului, adresabilitatea pacienţilor este la un nivel ridicat, fiind singura unitate spitalicească de monospecialitate ortopedie-traumatologie situată pe Valea Prahovei.
În decembrie 2005, Arhiepiscopia Bucureştilor a primit din partea Primăriei Azuga avizul de principiu pentru începerea lucrărilor, precum şi acordul spitalului, odată cu solicitarea unui preot care să asigure asistenţa religioasă.
În anul 2006 s-a amenajat în curtea spitalului o frumoasă capelă, prin strădania tânărului teolog Moraru Constantin Mugurel, răspunzând în acest sens pozitiv chemării Bisericii de a amenaja în unităţile spitaliceşti capele care să asigure asistenţă religioasă bolnavilor şi personalului angajat. Părintele Moraru Constantin Mugurel a fost primul preot hirotonit pe seama acestei capele, în data de 3 septembrie 2006.
În august 2006, lucrările au fost terminate, capela fiind dotată cu toate obiectele de cult necesare pentru săvârşirea slujbelor religioase şi a Sfintei Liturghii. În septembrie 2006 a fost sfinţită, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, primind hramul “Sfântul Ierarh Grigorie Dascalu Mitropolitul Ţării Româneşti” şi “Sfântul Ierarh Nicolae”.
În anul 2008 au început lucrările de extindere ale capelei, prin strădania Părintelui Moraru Constantin Mugurel şi sub directa supraveghere a Părintelui Protoiereu Costică Dumitru, lucrări finalizate în acelaşi an, capela având 12 m. lungime, 5,5 m. lăţime, adăugându-se totodată o turlă interioară octogonală de 1,7 m. lăţime şi 2 m. înălţime. În anul 2010 s-au demarat lucrările de pictură murală în tehnică tempera, fiind finalizate în anul 2011 de către pictor Ştefăniţă Gabriela din Bucureşti. Sfinţirea capelei s-a realizat în data de 28 iulie 2011 de către Preasfinţitul Episcop Varsanufie Prahoveanul, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Prin grija Părintelui Moraru s-au achiziţionat în anul 2009 un număr de 2000 de volume de carte pentru întocmirea unei biblioteci inexistente până atunci în spitalul Azuga.