Telefon : +40788270664

email : secretariat@protoieriacampina.ro

Brebu – Podu Cheii – Parohia Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Date despre parohie

Hramul : Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Adresa : Sat Podu Cheii, Comuna Brebu, Jud. Prahova

Preot paroh

Telefon

Cod IBAN RO54 RNCB 0208 0701 9159 0001

Banca: B.C.R. Sucursala Câmpina

Satul Podu Cheii, alături de Brebu Megieşesc, Brebu Mânăstirei şi Pietriceaua, este unul din cele 4 sate care alcătuiesc comuna Brebu. Satul, a căpătat numele Podul-Cheii după podişul (“podul”) pe care se găseşte şi care este aşezat în “V-ul” format de râul Doftana şi gârla Valea Rea. Podişul a căpătat această denumire după Cheile Brebului care se gasesc la N-V de podiş, chei săpate de apele Doftanei în stânca ce leagă acest podiş de culmea de vizavi, o ramură din culmea Baiului, care se numeşte Gârbova.
Prima atestare istorică a satului Podu Cheii, ca moşie, este de pe vremea lui Mihai Viteazul, în cartea de judecată dată de acesta la 20 august 1596 prin care întăreşte ca propietari în Brebu pe popa Fraţcan şi fiul său Baico, în care se spune ” şi iar a cumpărat Baico, din toată partea lui Oancea, de la Podul-Cheii oricât se va alege … “.
Podu Cheii este un mic platou cu ceva peste 60 de gospodării. Privind roiul de case s-ar zice că un căpcăun a luat pe aceşti săteni şi i-a surghiunit aici singuri mărginaşi ai moşiei mari. O palmă de pământ, oameni îndoiţi de muncă cu gospodării mai mici sau mai bine înjghebate. Bogate grădini, împrejmuite cu gard de ţambre şi nuiele, cu meri şi peri, cu gutui şi pruni, cu holde de porumb, cartof, sfeclă şi dovleci. Satul Podu Cheii a fost remarcat de domnitorul Matei Basarab pe la anul 1642, într-o călătorie peste aceste meleaguri.
O legendă spune că Matei Basarab mergând la o vânătoare deasupra Brebului, pe Carabana în “punctul la Izvor”, fiind atras de frumuseţea locurilor, dar mai ales de poziţia strategică, alege zona pentru construcţia cetăţii mânăstireşti. Astfel, domnitorul cumpără moşia Podu Cheii de la moşnenii brebeni cu intenţia de a construi pe partea de Sud cetatea pentru că era mai aproape de drumul spre trecere în Transilvania. Dar o sihastră şi o înţeleaptă babă, pe numele ei Voichiţa, i-a ieşit înainte şi i-a spus: “Boierule nu zidi nimic în aceste locuri că are să vie o vreme când această mică apă are să-şi schimbe cursul şi are să vie greu celor din Silişte să vie duminica la biserică în Podu Cheii.” Că a fost sau nu aşa, din cât ne este cunoscut, în vechime platoul brebean nu a fost fragmentat dar acum a ajuns prin alunecări de teren şi eroziuni să aibă această vale care initial a fost, aproape de neluat în seamă, o mică vâlcea.
Din anumite marturii nescrise ajunse până în zilele noastre din batrâni, se spune că pe la 1864 satul număra doar 9 familii, cu toate că au fost împroprietăriţi 14 locuitori. Conform Arhivei de Stat Ploieşti (Tabele de împroprietărire din 1864 a se vedea Doc 11 şi 7 şi marele dicţionar geografic al României editat 1989, vol I litera B si P), la 1898 satul Podu Cheii avea 110 locuitori.
Până în momentul înfiinţării parohiei Podul Cheii, cele câteva familii ale satului mergeau în Brebu, la bisericile de acolo, însă la iniţiativa şi stăruinţa domnului Comăniţă Dumitru dar şi cu ajutorul unor harnici gospodari din localitate, s-a construit biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir al cărui hram este sărbătorit, în fiecare an, la data de 26 octombrie.
Astfel, în ziua de 2 iunie 2005, cu binecuvântarea Fericitului întru pomenire Patriarh Teoctist, Preasfinţitul Episcop Ambrozie Sinaitul, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit locul viitoarei biserici.
Lucrările de construcţie au debutat la data de 4 iunie 2005, când a fost pusă piatra de temelie a acestui lăcaş de cult, şi au fost susţinute de meşterii din sat.
Sfinţirea Bisericii cu Aghiazmă Mare a avut loc la data de 23 decembrie 2006, fiind săvârşită de către Preacucernicul Părinte Protoiereu Costică Dumitru. Târnosirea bisericii a avut loc în ziua de 8 mai 2011, în prezenţa Preasfinţitului Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Cu ocazia acestui mare eveniment biserica a primit şi al II-lea hram, cel al Cuviosului Irodion de la Lainici, care este prăznuit în data de 3 mai a fiecărui an.
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, prin efortul şi tenacitatea preotului paroh, prin dragostea şi dorinţa credincioşilor de a-şi vedea visul împlinit, biserica se înalţă an de an, prin contribuţia pensionarilor, a văduvelor, a şomerilor şi a altor oameni cu inimă mare.


Alte parohii…