Telefon : +40788270664

email : secretariat@protoieriacampina.ro

Breaza – Parohia Adormirea Maicii Domnului Breaza

Date despre parohie

Hramul : Adormirea Maicii Domnului

Adresa : Str. Armoniei, nr. 8, Breaza, Prahova

Preot paroh : Pr. Gâţă Gheorghe

Telefon0744513727

Cod IBAN RO84 RNCB 0208 0099 9085 0001

Banca: B.C.R. Sucursala Câmpina

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Breaza este una din cele cinci biserici ale frumoasei staţiuni balneo-climaterice ce se află pe Valea Prahovei, la 10 km. de Câmpina şi 5 km. de Comarnic.
Istoricul bisericii începe odată cu dorinţa credincioşilor şi a preotului Gâţă Gheorghe de a avea o biserică mai aproape de centru. Astfel, prin dezlipirea de Parohia Sfântul Nicolae, a luat naştere Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, urmare ordinului Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor din data de 18 Martie 2002, urmând a se găsi un teren pentru construcţia unei capele şi apoi pentru construcţia bisericii.
La sfârşitul lunii mai 2002, Dl. Ioanesi Nicanor din Bucureşti, a venit cu propunerea de a dona un teren de 2073 m2, pe care îl deţinea în Breaza, pentru construcţia bisericii. Dânsul a dorit ca alături de acest obiectiv să se construiască şi o casă de odihnă pentru nevăzători.
Obiectivele nu au fost duse la îndeplinire imediat, astfel că din iunie şi până în octombrie 2002 parohia a căutat dar nu a găsit nici un alt teren la fel de potrivit şi ieftin pentru începerea lucrărilor. Însă, la sfârşitul lunii septembrie 2002, Dl. Ioanesi a luat din nou legătura cu noi, prin intermediul preotului Handrabur Mihai care ne-a anunţat de intenţia dânsului de a se relua construirea unui aşezământ bisericesc pe terenul ce-l deţinea. De data aceasta, membrii Consiliului Parohial nou format, alături de preotul paroh, în cadrul unei întruniri cu Dl. Ioanesi la Bucureşti, au stabilit ca terenul de 2073 m2 să fie cumpărat de la propietar pentru suma de 15.000 USD, din care 5.000 USD să revină parohiei ca donaţie.
După o săptămână, prin intermediul familiei d-lui Popa Nicolae care ne-a împrumutat o parte din sumă şi cu ajutorul preotului Gâţă Gheorghe, care completează o altă parte, s-au strâns banii necesari pentru actele de vânzare-cumpărare şi donaţie ale terenului, care s-au perfectat în data de 09.10.2002. Având astfel terenul, la data de 14. oct. 2002 s-a sfinţit locul pentru construcţia capelei. Datorită aprobărilor pe care parohia le obţinuse deja în urmă cu câteva luni s-a putut trece la construcţia ei. Astfel că în data de 15.10.2002 s-au început lucrările sub îndrumarea arhitectului Radu Catea.
Dragostea faţă de biserică a făcut ca şi de data aceasta, credincioşii din parohie să participe benevol la construţia capelei, lucrându-se zi lumină, indiferent de timpul nefavorabil şi de ger. La data de 22.12.2002 s-a sfinţit capela, definitivată în interior, de către Preasfinţitul Sebastian Ilfoveanu, alături de Preacucernicul Părinte Protoiereu Dumitru Costică şi de un sobor de 12 preoţi. Începând cu această dată s-a început săvârşirea slujbelor religioase în noua Biserică.
Menţionăm faptul că din banii împrumutaţi, s-au restituit o parte iar 5.000 USD au rămas ca donaţie.
În vara anului 2003 s-a prelungit capela cu încă 2 m., fiind astfel acoperită intrarea.
Între anii 2003-2006 am fost implicaţi în procesul intentat de Senatorul Adrian Păunescu împotriva Domnului Nicanor Ioanesi, pentru revendicarea terenului pe care s-a ridicat capela, proces care s-a terminat printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă în favoarea noastră.

Activităţi social – filantropice
Ajutorarea familiilor sărace şi cu mulţi copii, cât şi a bătrânilor fără ajutor, se face periodic, după necesităţile existente dar şi după posibilităţile parohiei. Conlucrarea cu elevii şcolilor din zonă este foarte importantă, întrucât reuşim să distribuim alimentele colectate, foarte repede, existând astfel o strânsă colaborare şcoală-biserică.
În fiecare an, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, organizăm concerte de colinde care au drept scop integrarea copiilor cu dizabilităţi psihice şi fizice de la Şcoala Specială Breaza.
În cadrul proiectului social Nouă ne pasă, parohia Adormirea Maicii Domnului din Breaza participă, alături de celelalte parohii, la întrajutorarea Penitenciarului Târgşor.


Alte parohii…