Date despre parohie
Hramul : Naşterea Maicii Domnului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Daniel Sihastrul
Adresa : DN1 km 82, cartierul Tufeni, oraş Băicoi,
Preot paroh : Pr. Șușu Dragoș – Ion
Telefon : o721289230
E-mail : yon_dragos@yahoo.com
Cod IBAN : RO29 RNCB 0069 0129 0493 0001
Banca: B.C.R. Câmpina
Pe raza oraşului Băicoi în cartierul Tufeni, pe un teren în suprafaţă de 13000 m2 situat lângă DN 1, km. 82, la iniţiativa preotului Iarca Daniel şi cu Binecuvântarea Fericitului întru adormire patriarh Teoctist, prin Ordinul Sfintei Arhiepiscopii nr. 12137/2004, s-a înfiinţat Parohia Tufeni II, cunoscută cu denumirea de Biserica Pelerinului sau a Călătorului.
Terenul pe care urmează să se ridice întreg complexul parohial este deţinut de parohie cu titlu de proprietate şi contract de donaţie din partea Parohiei ”Naşterea Maicii Domnului” din Băicoi, reprezentată prin preotul Albu Constantin.
Imediat după dobândirea statutului juridic, s-au făcut demersurile necesare ridicării unei sfinte biserici cu hramurile Naşterea Maicii Domnului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Daniel Sihastrul. Locul pe care se construieşte sfântul lăcaş şi întregul complex, a fost sfinţit în anul 2001 de către Preasfinţitul Sebastian Ilfoveanul împreună cu un sobor de preoţi în frunte cu Preacucernicul Protoiereu Costică Dumitru şi ulterior au demarat lucrările de construcţie a bisericii.
Astfel, în anul 2007, cu binecuvântarea Fericitul întru pomenire patriarh Teoctist, s-a sfinţit demisolul bisericii de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, pentru a se putea oficia toate serviciile religioase, inclusiv Sfânta Liturghie, pentru pelerinii care veneau aici în număr din ce în ce mai mare cât şi pentru cele câteva familii din cartierul Tufeni, arondate acestei parohii.
Iniţial, s-a dorit construirea unei biserici din lemn în stil maramureşean, pentru care s-a şi întocmit un proiect la acea vreme. Ulterior s-a renunţat la această idee, şi a fost întocmit proiectul unei biserici din beton armat în formă de cruce, cu o turlă impunătoare pe naos, acoperită cu tablă de alamă.
Amplasarea bisericii s-a făcut cu o retragere importantă faţă de limita drumului naţional din care se face accesul la incintă şi la parcarea amenajată în limita proprietăţii. Întrucât lucrările sunt în curs de desfăşurare, se intenţionează amenajarea cu alei pietonale, locuri de odihnă, fântână, troiţă, umbrare, peluze de iarbă şi plantaţii, necesare călătorilor aflaţi în trecere şi care vor poposi şi vizita obiectivul sau celor care vor veni pentru închinare.
Prin stradania, vrednicului de pomenire Pc. Pr. Daniel Iarca, în perioada 2004 -2019 , Construcția Bisericii a fost edificată , fiind prevazută cu demisol ( paraclis ) și biserică . Construcția Bisericii a fost ridicată din beton armat în formă de cruce, prevazută cu turlă deasupra naosului și acoperită cu tablă din inox aurit. Atât paraclisul cât și biserica au fost înfrumusețate cu catapetesme sculptate din lemn, străni din lemn, cu pictură murală aproape finalizată dar și utilată cu apă, energie electrică, centrală și instalație termică.
De la 1 Ianuarie 2019 până în prezent sub îndrumarea preotului paroh Șușu Dragoș Ion s-au finalizat lucrările la scările exterioare ale Bisericii, s-a imprejmuit curtea bisericii cu gard și cu porți de acces , s –a ridicat un grup sanitar și o clopotniță, ce cuprinde o încăpere destinată unui lumânărar modern, sfințită în anul 2021 la 22 August de către Pc. Pr. Protoiereu Melnic Grigore împreuna cu un sobor de preoti.
Parohia nu are enorie și este destinată tuturor credincioșilor care fac un popas de rugăciune la această Biserică.