Date despre parohie
Hramul : Adormirea Maicii Domnului
Adresa : Comuna Adunaţi, sat Ocina, Jud. Prahova
Preot : Pr. Bădilă Ion
Telefon : 0724842700
Email : parohiaocina@gmail.com
Cod IBAN :
Banca: B.C.R. Sucursala Câmpina
Parohia Ocina este situată la izvoarele apei Proviţa, care desparte în două comunitatea, aşezare subcarpatică situată în nord-vestul judeţului, înconjurată de dealuri şi păduri de foioase la o distanţă de circa 7 km. de oraşul Breaza. Cercetări arheologice au datat aşezarea cam pe la sfarşitul secolului al XVIII-lea, formată de la început până în prezent din creştini ortodocşi. Ocupaţia de bază a acestora este creşterea animalelor şi pomicultura.
Primul lăcaş de cult construit din cărămidă şi acoperit cu şindrilă a funcţionat până în anul 1887, când s-a început construcţia actualului lăcaş cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Sfânta Biserică s-a construit în zilele Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, cu binecuvântarea Mitropolitului Calinic şi prin contribuţia mai multor familii cu stare materială bună. Biserica, în formă de cruce, este zidită din piatră şi acoperită cu tablă. Pictura este executată de către Şerb Zugravul cu ucenicii şcolii sale, la anul 1891.
Clădirea Sfântului Lăcaş se află în centrul parohiei şi este încadrată de clopotniţa recent reparată şi de casa parohială construită în anul 1934. La această parohie, de-a lungul vremii, au funcţionat mai mulţi preoţi, fiecare contribuind la întreţinerea şi înfrumuseţarea Sfântului Lăcaş. Aceştia au fost: 1837 – Ieromonahul Clement; 1838 – preot Stanciu Constantin; 1881 – preot Mihai David; 1913 preot Dumitru Baziliu; 1934 – preot Florian Popescu; 1934-1952 preot Virgil Barac; 1952-1957 preot Alexandru Antonescu; 1957 – 1994 preot Mişu Şupială (fiu al parohiei); 1994 – preot Bădilă Ion (fiu al parohiei) – actual paroh.
Din 1994 şi până în prezent, la biserica parohială au fost executate mai multe lucrări: reparaţia şi consolidarea acoperişului şi învelirea acestuia cu tablă zincată; pardoseala din dale de piatră a fost înlocuită cu mozaic; reparaţii capitale a pereţilor exteriori ai bisericii; înzestrarea cu vitralii şi geam termopan a Sfântului Lăcaş. De asemenea, a fost reamenajat cimitirul parohial, iar la clopotniţă au fost executate lucrări de reparaţii şi consolidare.