Pages Navigation Menu

Parohia Naşterea Maicii Domnului – Brebu

Parohia Naşterea Maicii Domnului – Brebu

Date despre parohie

Hramul: Naşterea Maicii Domnului,
Adresa: Comuna Brebu, Jud. Prahova,
Paroh: Pr. Mihail Albu.
Tel: 0720 544.866.
Cod IBAN RO05 RNCB 0208 1087 5298 0001
Banca: B.C.R. Câmpina

Biserica parohială a Parohiei Brebu II, cu hramul “Naşterea Maicii Domnului”, s-a construit pe terenul donat de Ion Fota, Teodor Popescu şi Ion T. Săcuiu, din îndemnul şi contribuţia exemplară a preotului Nicolau Vasile şi cu contribuţia enoriaşilor din întreg satul. Temelia s-a pus în ziua de Sfântul Gheorghe anul 1911 şi a fort ridicată din cărămidă lucrată manual în sat de meşteri zidari din Cornu. Soclul, ridicat la 1 m. peste nivelul actual de călcare şi treptele, sunt din piatră albă din cariera Stan Davidescu de pe Valea Doftanei. Acoperişul şi turlele au fost executate de meşteri din sat, după modelul celor de la Curtea de Argeş, sub conducerea lui Niculae Mănescu, fiind acoperite cu tablă galvanizată.
Pictura a fost executată de profesorul pictor italian Gavriil Umberto Marchetii. Lucrarea începută s-a întrerupt din pricina izbucnirii Primului Război Mondial, când pătrunderea trupelor austriece a tulburat profund stabilitatea regiunii Prahova, şi s-a continuat după război, fiind finalizată abia în anul 1925. Tâmpla din lemn de stejar, cu iconele respective, sculptată de meşterul G.M. Bobic din Bucureşti în anul 1913, a fost donată de preotul Nicolau Vasile. Sfinţirea lăcaşului de cult s-a săvârşit în ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie şi tot cu acest prilej a fost înfiinţată şi parohia.
Biserica a avut de suferit în urma cutremurului din 1940, ea fiind consolidată de preotul Ungureanu Gheorghe, cu ajutorul enoriaşilor, în anul 1947. Pictura a fost restaurată în anul 1950 de pictorul Boboleanu din Bucureşti.
Clopotniţa, separată de Biserică, este construită din piatră şi cărămidă de enoriaşii Niţulescu Gheorghe şi Fodac C. Ion. Situat chiar lângă drumul spre Podul Cheii, turnul clopotniţei are două nivele, fiind construit din cărămidă, alternând pe alocuri din piatră de râu cioplită. Două clopote vestesc brebenilor slujbele şi toate celelalte rânduieli. Cel mai mic dintre ele nu are nici o inscripţie. Pe cel mai mare desluşim: „Pr. Gh. Ungureanu. Acest clopot a fost donat bisericii de preot Vasile Nicolau, Brebu, 1923. Returnat la Uzina Mecanică Câmpina de echipa condusă de Tudorache Ion din Brebu – 16 octombrie 1965” .
Gardul este contruit în partea din faţă din piatră cu grilaj şi poartă de fier, din contribuţia preotului Ungureanu Gheorghe şi munca voluntară a enoriaşilor, în anul 1954.
S-au primit ca donaţii icoana Sfântului Nicolae – din mozaic – lucrată şi donată de Antonio Foscalino din Italia – fost profesor la Şcoala de Arte şi Meserii din Bucureşti şi un policandru cu 12 lumini din sticlă de Murano, donat de colonelul Teodor Verescu din Bucureşti. Acestea sunt apreciate de noi ca obiecte de valoare muzeistică.
Din anul 1992, după pensionarea părintelui Ungureanu Gheorghe, activitatea pastorală şi administrativă a fost continuată de preotul Albu Mihail.
Activitatea pastorală de zidire sufletească a creştinilor a fost dublată de o rodnică activitate administrativă, concretizată în următoarele lucrări: electrificarea şi împrejmuirea curţii bisericii, executarea trotuarului de la stradă şi a bordurii, introducerea încălzirii centrale în biserică, înlocuirea ferestrelor învechite, cu tâmplărie cu geam termopan, reparaţii capitale la acoperiş şi multe altele.

Activităţi social-filantropice

Activitatea social-filantropică se desfăşoară pe baza unor parteneriate de asistenţă social-religioasă, încheiate cu grădiniţa şi creşa şi prin supravegherea predării orelor de religie în şcoală, paralel cu derularea programului ”Hristos împărtăşit copiilor”. Din programul social face parte şi sprijinirea copiilor instituţionalizaţi în casele special pregătite pe raza parohiei, precum şi susţinerea asistenţei religioase pentru deţinuţii din Penitenciarul Târgşor.

Galerie foto: