Pages Navigation Menu

Cerc Patoral la Parohia Bordenii Mici

Cerc Patoral la Parohia Bordenii Mici

Luni 22 februarie 2016, parohia Bordenii Mici din cadrul Protoieriei Câmpina, Județul Prahova, a fost gazda Cercului Pastoral Băicoi. Cu acest prilej, preoții din parohiile aparținătoare acestui cerc au slujit Dumnezeiasca Liturghie, precedată de slujba Utreniei, în biserica parohială cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Grigore Meșteroaie, parohul parohiei Bordenii Mici, a rostit un cuvânt de învățătură, inspirat din textul pericopei evanghelice a zilei, referitor la mărturisirea autentică a credinței prin raportarea acesteia la Mântuitorul Iisus Hristos, Cel ce este corolarul vieții veșnice. Mărturisirea adevărată a Mântuitorului Hristos, Întrupat, mort și Înviat are rolul de a strecura neghinele și pleava gesturilor și practicilor păgânești ce, uneori, sunt amestecate cu credința cea dreaptă.

Actul mărturisirii autentice arată de fapt, calitatea credinței pe care o trăim, a mai subliniat părintele Grigore Meșteroaie. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc suținerea referatului Activitatea tipografică a Sfântului Mitropolit Antim Ivireanu, de către părintele Iustin Negoiță, paroh al parohiei Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Serafim din orașul Băicoi. În urma prezentării acestui referat preoții au demarat un dialog interactiv, subliniindu-se, cu acest prilej, vasta activitate tipografică a celui ce a pus bazele introducerii limbii române în cultul Bisericii Ortodoxe de pe teritoriul țării noastre.

Nu în ultimul rând, clericii Cercului Pastoral Băicoi, Protoieria Câmpina, au discutat și despre unele probleme de ordin pastoral-misionar, precum și despre susținerea cu tărie a inițiativei cetățenești de modificare a Constituției Românei, referitoare la înțelesul normal pe care îl presupune familia, înțeleasă firesc drept legătura dintre un bărbat și o femeie. În urma celor discutate s-a ajuns la concluzia că strângerea de semnături pe această temă reprezintă un prilej de mărturisire a valorilor ancestrale ale Bisericii Ortodoxe.

Cercul Pastoral Băicoi din Protoieria Câmpina, Județul Prahova îi cuprinde pe slujitorii din parohiile Scorțeni, Bordenii Mari, Bordenii Mici, Țintea, Liliești, Dâmbu, Băicoi și Tufeni.